Kumaş Çeşitleri

  • Süprem Örme Kumaş

Ön yüzleri ve arka yüzleri birbirinden farklı görünüşe sahiptir.
Tüp şeklinde üretilen, ancak kesilerek açık en şeklinde de kullanılabilen kumaşlardır.
Ribana ve interlok kumaşlara göre süprem kumaşlarda daha geniş enler elde edilebilir.
Hem enine hem boyuna yaklaşık aynı oranda esner.
Fazla esnetildiklerinde şekilleri bozulabilir.
Giysi olarak kullanıldıklarında esnekliklerinin az olması nedeniyle diğer atkı yönlü örme kumaşlara göre vücudu sarmaları daha kötüdür.
Süprem örme kumaş örgüsü diğer örgülere göre daha az desenlendirme olanağına sahiptir
Örgü raporu tek plaka üzerinde bir iğnede oluştuğu için birim alandaki harcanan iplik miktarı en az olan örgü çeşitidir.
Kesildiklerinde yanlardan kumaşın arka yüzüne doğru, üst ve alttan kumaşın ön yüzüne doğru kıvrılmalar meydana gelir
Buruşmaya eğilimleri azdır.

Suprem örme kumaşlar özellikle yazlık dış giyimde, sportif kıyafelerde, tıbbi giysilerde yaygın şekilde kullanılmaktadır. Ayrıca iç giyimde de kullanımı az olsa da kullanılmaktadır.
Zımparalı süprem (düz boya), Ringelli süprem, likralı ringelli süprem, buklet süprem, simli süprem gibi çeşitleri vardır.

  • Lakost Kumaş

Kilit ve iğne dizilişleriyle , özellikle tek plakalı örme makinelerinde ilmek ve askı hareketleri ile oluşturulan bal peteğine benzer özel yapıda askılı bir örme kumaş çeşitidir.

Lakost, genellikle merserize pamuktan veya polyester/pamuk karışımı iplikten üretilen sık ilmekli tişört ve spor üst giyiminde geniş olarak kullanılan bir kumaştır. İsmini timsah arması bulunan bir Fransız firmasından almıştır. Tenis gömleklerinden tanınan bu tip ilmekli kumaşlar, piyasada tek iğneli pike olarak da bilinir.

Lakost kumaşlar RL Askılı (fanglı) örgü tekniğiyle örülür. Bu tip RL örgüler, tek plakalı örme makinelerinde ilmek ve askı (fang) hareketlerinin beraber kullanılmasıyla elde edilir.